Súdny proces s Mikulášom Č. a spol. odročili na 7. a 8. septembra

28.06.2006 Prešov

Prešov 28. júna (TASR) - Hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove odroči...
Prešov 28. júna (TASR) - Hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove odročili na 7. a 8. septembra. Rozhodla o tom dnes predsedníčka senátu.

V prvý deň vytýčeného tretieho kola súdneho procesu, ktorý sa začal 16. mája a vrátane dneška trval trinásť pojednávacích dní, vypočujú korunného svedka obžaloby proti Mikulášovi Č. Alexandra H. , známeho v podsvetí ako Šani. Doteraz sa do pojednávacej miestnosti OS v Prešove ani v jednom z dvoch termínov nedostavil pre zdravotné ťažkosti.
Obhajca Mikuláša Č. navrhol dnes senátu OS zrušiť všetky obmedzenia a dôvody väzby pre svojho klienta a prepustiť ho na slobodu k 1. augustu. Podobnú požiadavku predložil aj obhajca druhého obžalovaného Ladislava B. O oboch žiadostiach rozhodne senát OS na neverejnom zasadnutí.
Z dnešných výpovedí štyroch znalcov boli najpodstatnejšie tie, čo sa týkali Šaniho, známej osoby z kriminálneho prostredia v Košiciach od polovice 90. rokov, ktorý sa neskôr rozhodol spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Bol aj v policajnom programe na ochranu svedkov. Alexander H. vo viacerých súdnych procesoch v minulých rokoch zmenil svoje výpovede, preto sa obhajcovia pýtali autorov posudkov psychológa a psychiatra predovšetkým na to, či v jeho psychike neobjavili príčiny takéhoto konania. Psychiater konštatoval, že sa u Šaniho nezistili známky duševného ochorenia. Podľa psychológa je u neho mierny egocentrizmus a mierna snaha získať zo svojho konania prospech. Ani pri viacnásobných testoch však nezistil, že by mal napríklad naučené odpovede. Nepoužíval pri nich písomné podklady, hovoril spontánne.
 

Vyberte región

mark